Προβλήματα και καθυστερήσεις στην πολεοδομία Θεσσαλονίκης

Προβλήματα και καθυστερήσεις στην πολεοδομία Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 6347/17.11.2010

Προς Υπουργό:

- Οικονομικών

Σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις σημειώνονται στην πολεοδομία της Θεσσαλονίκης, καθώς οι πολίτες προσπαθούν να διευθετήσουν τις εκκρεμότητες που έχουν αναφορικά με τη διευθέτηση ημιυπαίθριων και ημιυπόγειων χώρων.

Η κατάσταση αναμένεται να εξελιχθεί ακόμα πιο δύσκολη με την έλευση της νέας χρονιάς, καθώς από 1η Ιανουαρίου 2011, οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας θα μεταφερθούν στον Δήμο Θεσσαλονίκης και θα πρέπει να εξυπηρετούν πολίτες και από άλλους δήμους που δεν έχουν προλάβει να συστήσουν πολεοδομικό γραφείο.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έως την 31η Δεκεμβρίου 2010 φαίνεται να μην αρκεί για να κλείσουν οι υποθέσεις και να προλάβουν οι ενδιαφερόμενοι να τακτοποιήσουν τις όποιες εκκρεμότητες έχουν, καθώς οι πολίτες εξυπηρετούνται με ραντεβού μετά από 15 ημέρες από την πρώτη επίσκεψη στην πολεοδομία και την βεβαίωση καταβολής του παράβολου στην εφορία.

Σε καθημερινή βάση υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης μόλις 80 πολιτών, καθώς ο αριθμός των υπαλλήλων στις αρμοδιότητες των οποίων είναι η διευθέτηση των ημιπαίθριων είναι περιορισμένος και δεν ξεπερνά τους 20. Τη στιγμή μάλιστα που εκτιμάται ότι στο σύνολο του νομού Θεσσαλονίκης οι ημιυπαίθριοι χώροι που χρήζουν διευθέτησης στην πολεοδομία ξεπερνούν τις 200.000 μέχρι σήμερα από τα έξι πολεοδομικά καταστήματα έχουν εξυπηρετηθεί μόλις 10.000.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών:

- Τι μέτρα προβλέπεται  να λάβει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τα γραφεία πολεοδομίας στη Θεσσαλονίκης;

- Προβλέπεται να ενισχύσει το αρμόδιο Υπουργείο με προσωπικό τις υπηρεσίες της πολεοδομίας Θεσσαλονίκης, ώστε να μην σημειώνονται καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών;

  Απάντηση Υπουργείου